عباس عراقچي دورنماي مناسبات ارتباطي با امريكاي مدل ترامپ را تحليل ميكند
منافع ملي شرط ايران براي آغاز مذاكره با امريكا است
«اگر منافع ملي ما تامين شود با امريكا هم مذاكره ميكنيم.» اين عباراتي است كه سيدعباس عراقچي در پاسخ به پرسشي در خصوص دورنماي مناسبات ارتباطي ايران و امريكا مطرح ميكند. پروندهاي كه بيش از 45 سال است در وضعيت راكد و غيرارتباطي باقي مانده و ديوار بلندي از بياعتمادي را ميان دو كشور برپا كرده است. عراقچي اما روي همان كليدواژهاي انگشت ميگذارد كه مجموعه تحليلگران و كارشناسان بر آن تاكيد كرده و خواستار اجراي آنند. شرطي كه ذيل عنوان «تحقق منافع ملي و مصالح عمومي» كشور ميتوان از آن ياد كرد. عراقچي هم معتقد است اگر منافع ملي ايرانيان ايجاب كند، نه فقط با امريكا بلكه با هر كشور ديگري نيز ميتوان مذاكره و گفتوگو كرد.
به همين دليل است كه عراقچي در پاسخ با اين سوال كه آيا شروع به مذاكرات خواهيد كرد، گفت: «اگر كه منافع ما تامين شود حتما اين كار را خواهيم كرد.» عراقچي، وزير امور خارجه مذاكره با امريكا را به شرط تامين منافع كشورمان امكانپذير دانست. وزير امور خارجه در حياط دولت و در جمع خبرنگاران در پاسخ به «امكان مذاكرات هستهاي با امريكا» گفت: ما هيچگاه ميز مذاكره را ترك نكرديم و اين امريكا و كشورهاي اروپايي بودند كه به تعهدات خود عمل نكردند. اگر كسي تخلف كرده اين امريكا بوده است. عراقچي در پاسخ با اين سوال كه آيا شروع به مذاكرات خواهيد كرد، گفت: اگر كه منافع ما تامين شود حتما اين كار را خواهيم كرد.
وزير خارجه كشورمان گفت: برخي اختلافات ايران با امريكا اختلافات مبنايي است؛ البته بايد مديريت كنيم كه هزينهها كاهش پيدا كند. كانالهاي تماس بين ما و امريكا همچنان وجود دارد. سيدعباس عراقچي در پايان جلسه هيات دولت با حضور در جمع خبرنگاران درباره سفر گروسي به ايران گفت: همكاري ما با آژانس دامنهدار است و از قديم وجود داشته است. مشكلات و اختلاف نظرهايي داريم اما به نظرم زمان سفر آقاي گروسي به ايران زمان مناسبي است. برنامهريزيهاي اين سفر از مدتها قبل انجام شده بود و اميدواريم در اين سفر درخصوص برخي از اختلافات و نحوه همكاري به توافق برسيم. وي با بيان اينكه روحيه آقاي گروسي روحيه مثبتي است، گفت: اميدواريم كه با اين روحيه مثبت همكاري جديد بين ايران و آژانس شكل بگيرد. وزير خارجه كشورمان درباره روابط ايران و امريكا گفت: برخي اختلافات ايران با امريكا اختلافات مبنايي است البته بايد مديريت كنيم كه هزينهها كاهش پيدا كند. كانالهاي تماس بين ما و امريكا همچنان وجود دارد. وي درباره اظهارات اخير مقامات امريكايي درباره ايران گفت: بارها گفتهايم آنچه مقامات امريكايي ميگويند ملاك نيست؛ آنچه ملاك است، عمل آنها است. آنها بارها گفتهاند كه به دنبال آتشبس در غزه و لبنان هستند اما ميبينيم كه حاصل نشده است و اين يا از روي ناتواني آنها است يا از روي رياكاري يا هر دو است. عراقچي با اشاره به نشست عربستان در رياض گفت: نشست رياض در عربستان اجلاس مشترك كشورهاي اسلامي و عربي بود. محوريت اين نشست موضوع فلسطين و لبنان و حملات بيرحمانه رژيم صهيونيستي بود. قطع نامهاي هم در اين نشست بسته شد كه در ۳۸ بند بود و در اين قطعنامه به حمله اخير رژيم صهيونيستي به ايران هم اشاره ميكند و آن را به شدت محكوم ميكند. همچنين در اين قطعنامه نسبت به افزايش تنش هم هشدار داده شده است. سران كشورهايي كه در اين اجلاس شركت كرده بودند مواضع خوبي را ابراز داشتند به ويژه درباره محكوميت رژيم صهيونيستي نسبت به حمله به ايران. وليعهد عربستان نيز اين حمله را همان طور كه ديديد در صحبتهايش محكوم كرد .
وي درباره همكاري با پاكستان گفت: همكاري امنيتي بين ايران و پاكستان موضوعي جدي است كه هر دو كشور آن را دنبال ميكنند و معتقدند كه بايد با عوامل تروريستي در دو سوي مرز مبارزه كنند و بايد در مرز صلح باشد. هر دو كشور از تروريسم رنج بردهاند و تعداد كشتهشدگان در نقاط مرزي در پاكستان بيشتر از شهداي ما است در همين راستا بين نيروهاي مسلح دو كشور ارتباطات خوبي برقرار است و همكاريهايي نيز وجود دارد. نگراني آنها نگراني ما هم هست.